NL | FR
Zorg ervoor dat uw klein materieel niet langer verdwijnt
Uit cijfers van de Federale Politie en uit contacten met onze lidbedrijven blijkt het aantal werfdiefstallen de jongste jaren terug te lopen. Gelukkig maar. Hetzelfde geldt voor inbraken in en het ontvreemden van bestelwagens en ander rollend materieel. De doorgedreven inspanningen op het vlak van preventie en beveiliging werpen hun vruchten af. Wat wél nog heel vaak verdwijnt, is zogeheten klein aannemersmaterieel. Maar ook daarvoor zijn tegenwoordig uitstekende geautomatiseerde beheersystemen op de markt.
Heel wat bouwondernemingen investeerden in de voorbije jaren fors in systemen als camerabewaking, inbraakalarm en track and trace. Met gunstig resultaat. Zeker voor wat het grotere aannemersmateriaal betreft. De meeste bedrijfsvoertuigen zijn inmiddels uitgerust met een geolokalisatiesysteem. Je kan dus perfect volgen wanneer en in welke richting de dieven er met je camionette, kraan of vrachtwagen vandoor gaan.

Wat echter wel nog heel vaak verloren raakt, is middelgroot en klein materieel, zoals generatoren, compressoren, pompen, boor- en freesmachines, slijpschijven en ander handgereedschap. Het gaat om miljoenen euro’s per jaar. En de oorzaak is lang niet altijd diefstal door rondtrekkende daderbendes. Het gebeurt immers wel vaker dat eigen werknemers of die van onderaannemers het materieel gebruiken voor een karweitje thuis en het daarna “vergeten” terug te brengen. Of soms raakt bepaald gereedschap gewoon zoek. Door slordigheid en nalatigheid.

Maar ook tegen deze kwaal lijkt een afdoend digitaal medicijn voor handen. Een aantal firma’s is zich immers gaan toespitsen op geautomatiseerd “asset management”. Het klein materieel wordt uitgerust met minuscule zendertjes, waardoor het makkelijk valt te traceren. Hoopgevend. We gingen ons licht opsteken bij Steve Tambuyser, product manager bij RAM Mobile Data, één van de grote spelers op de markt.

“Ongeveer drie jaar geleden, is onze research and development afdeling van start gegaan met de uitwerking van het systeem”, licht Tambuyser toe. “En ondertussen zijn de mini RFID-zentertjes al zowat anderhalf jaar op de markt. We brengen ze ofwel binnenin aan, zoals in een boormachine, ofwel aan de buitenzijde van het apparaat. Het gaat om “TAG’s”, die om de 2,5 seconden een ultrasoon signaal uitzenden. Je kan het een beetje vergelijken met een ping van een duikboot. Dit signaal wordt dan opgepikt door de ontvanger in het bedrijfsvoertuig dat op de werf aanwezig is en uitgerust werd met ons track-and-trace systeem. De bestel- of vrachtwagen fungeert in feite als doorgeefluik voor de op de bouwplaats aanwezige TAG’s. Daarnaast kan het ook als vaste opstelling in werfcontainers of depots geplaatst worden.”

Lees de rest van het artikel op onderstaande link.
Samenwerking tussen Viloc en KPD creëert nieuwe kansen voor bouwbedrijven
Na een geslaagde integratie met telematicabedrijf Suivo sluit Viloc, gespecialiseerd in tracking van gereedschappen, nu ook een partnership met KPD, de marktleider in ERP voor de bouwsector. Bouwbedrijven die vandaag reeds KPD gebruiken kunnen nu een beroep doen op de innovaties van Viloc vanuit hun vertrouwde KPD-softwareomgeving.
Daarnaast biedt de samenwerking nieuwe perspectieven voor bouwbedrijven om meer controle te krijgen over hun materieelbeheer, alsook om de materieeladministratie drastisch te beperken. Het zal binnenkort mogelijk worden om met de gegevens vanuit Viloc (semi-)automatisch boekingen te doen in KPD en hiermee de interne verhuur van de toestellen juister en sneller te verwerken. Het zal ook mogelijk worden om via dagrapporten aan de verantwoordelijken te tonen of de juiste gereedschappen nog op de juiste plek zijn, of men een tekort of teveel aan materieel heeft en welke gereedschappen op de werf toegekomen en vertrokken zijn.
Info: www.viloc.be – www.kpd.be
Sortimo presenteert nieuwe toebehoren voor SowaApp-wand
SowaApp is de robuuste zijwandbekleding in aluminium voor bedrijfsvoertuigen van Sortimo. Het modulaire systeem is compatibel met tal van handige accessoires voor de betrouwbare bevestiging van werktuigen en gereedschappen. Vandaag lanceert Sortimo twee nieuwe toebehoren in de SowaApp-serie.
De multirollenhouder is onder meer geschikt voor het opbergen van schildervlies en ook van de nieuwe antislipmatten in het Sortimo-assortiment. Voor het bundelen wordt standaard velcrostrip (lengte 380 mm) meegeleverd. Andere lengtes (280 en 480 mm) kunnen worden bijbesteld. De houder voor gips is nieuw. Daarbij zijn pleisterstrips (72 x 19 mm en 120 x 20 mm) als reserveonderdelen verkrijgbaar.
Deze nieuwe SowaApp-accessoires zijn verkrijgbaar in de e-shop van Sortimo op www.sortimo-shop.be.

Claerhout: robuuste kwaliteit voorkomt vervorming
Claerhout Aluminium heeft een ijzersterke reputatie in het leveren van aluminium dakranden van premiumkwaliteit. De dakrandprofielen zijn vervaardigd uit hoogwaardig en robuust aluminium. Als uitgelezen partner voor professionele dakwerkers leveren we een ruim gamma profielen voor gebruik in zowel nieuwbouw als renovatie. Profielen met een afdekhoogte of een zichtbare voorzijde tot 300 mm zijn uit voorraad leverbaar, de garantie voor een zekere en vlotte klantenservice.
De professionele dakwerker vertrouwt op Claerhout Aluminium vanwege de superieure kwaliteit van de dakrandprofielen. Deze rechte profielen zijn makkelijk te verwerken en niet onderhevig aan ongewenste vervormingen, bv. als gevolg van het branden van asfalt of het uitoefenen van diverse krachten tijdens de plaatsing. Kortom: de dakprofielen van Claerhout Aluminium zijn het ideale product voor het verwezenlijken van een rechte dakrand.
RENSON® Healthbox: vraaggestuurd ventileren om oververhitting te voorkomen
De C+ ventilatie-oplossing van Renson met de Healthbox biedt de mogelijkheid om de vervuilde binnenlucht gecontroleerd af te voeren. Die afvoer kan beperkt worden wanneer de luchtkwaliteit goed is. Dit maakt een warmtebesparend ventilatiesysteem in de winter mogelijk. Maar in warmere periodes wil je nu net meer gaan ventileren om ’s nachts (of tijdens koelere periodes overdag) koelte binnen te brengen en de woning natuurlijk te laten afkoelen. Dat is net wat de Breeze-functie op een automatische manier zal doen.
De Breeze-functie werkt op basis van temperatuurmetingen. Wanneer de temperatuursensoren in de Healthbox na een stijging opnieuw een daling vaststellen van de temperatuurcurve (nadat het warmste moment werd bereikt), wordt de vraagsturing van de ventilatie-unit automatisch uitgeschakeld. Op dat moment schakelt de unit in alle ruimtes over naar het nominale (hogere) ventilatiedebiet om zo de afkoeling te ondersteunen. Zodra de temperatuur binnenshuis voldoende gedaald is, wordt de vraagsturing opnieuw ingeschakeld. Door zo telkens te helpen afkoelen, stijgt de binnentemperatuur minder snel tot abnormaal hoge waarden.
Hebt u al uw projecten onder controle?
Furnibo is een bouwbedrijf gespecialiseerd in betonconstructies. Het telt 85 medewerkers en groeide fors in de voorbije jaren. Om de projecten vlot te laten verlopen en de winstmarges onder controle te houden, werd de strategische keuze gemaakt voor een Enterprise Resource Planning-systeem. Organisaties gebruiken zulke ERP-systemen voor de ondersteuning van al hun processen.
Furnibo ging hiervoor in zee met dienstverlener Astena en koos uit het aanbod Astena BouwComfort voor Microsoft Dynamics NAV. Dit pakket werd goed onthaald door de medewerkers van Furnibo en deed een positieve dynamiek in het bedrijf ontstaan.
Geïnteresseerd? Dan bent u hierbij uitgenodigd door Astena. Op 14 april zal Steven Maeyaert (CEO Furnibo) in Kortrijk meer vertellen over zijn ervaringen. Hij zal dieper ingaan op de uitdagingen waarvoor software een bouwbedrijf plaatst. Hij licht toe waarom hij de stap naar een ERP-pakket heeft gezet en welke voordelen dat oplevert. Jelle Seneca (projectleider Furnibo) legt uit hoe het pakket in de praktijk gebruikt wordt. En de firma Geodynamics demonstreert ten slotte zijn systeem waarmee arbeiders hun activiteiten tot op de minuut kunnen registreren en waarmee de nacalculatie een stuk accurater wordt. Dit evenement heeft plaatst in de gebouwen van de Intercommunale Leiedal in het President Kennedypark 10 in 8500 Kortrijk. Tijdstip: donderdag 14 april van 14.00 tot 17.00 u.
Materiaalbeheer: automatisch lokaliseren van gereedschappen
“Waar is die machine nu weer gebleven?”: een vaak gekend fenomeen bij veel bouwbedrijven. Is de pomp, betonboor of slijpschijf ergens op de werf blijven liggen? Achterhalen waar het materieel zich bevindt is dan lastig. Het is niet zo gek dat uit studies blijkt dat 40% van deze dure gereedschappen bijna nooit gebruikt worden, 20% niet is waar het zou moeten zijn en een klein deel zelfs wordt gestolen. Geautomatiseerd en efficiënt materiaalbeheer biedt dan zeker uitkomst.
Geautomatiseerd materiaalbeheer
RAM Mobile Data ontwikkelde binnen haar track-and-trace ritregistratie cloud platform een asset tracking dienst voor geautomatiseerd materiaalbeheer. Naast het volgen van voertuigen en werknemers, kan er op deze manier ook materieel gelokaliseerd worden. De werking is effectief maar zeer eenvoudig: eerst wordt op elk stuk materieel een klein zendertje bevestigd. Vervolgens lokaliseert een basis station in een voertuig of op een werf al deze zendertjes, tags genaamd, en stuurt deze gegevens door naar track-and-trace.

Bij de meeste bouwbedrijven wordt het materiaal altijd via het magazijn naar een andere werf verdeeld. In de praktijk regelen werfleiders deze zaken al eens onderling en raakt materiaal zoek, waardoor er veel tijd verloren gaat naar het zoeken hiervan. Met het gevolg dat er regelmatig nieuw materiaal aangeschaft moet worden. De geautomatiseerde materiaalbeheer oplossing laat een beheerder toe om gemakkelijk op de hoogte gehouden te worden van waar een bepaald stuk zich bevindt.

Naast het klein materieel zoals slijpschijven, betonmolens en pompen, kan ook groter materieel makkelijk opgevolgd worden. Denk hier aan containers, laadbakken voor op graafmachines, e.d. Kortom diverse toepassingen om uw materieel in kaart te brengen.
Revolutionaire technologie voor superisolerende ramen en deuren
Deceuninck ontwikkelde unieke Linktrusion-materiaalconcept voor optimale thermische prestaties

Een meerkamerprofiel in pvc van Deceuninck scoorde met een U-waarde van 1,6 W/m²K sowieso al veel beter dan wat de EPB voorschrijft. Dankzij de nieuwe revolutionaire Linktrusion-technologie doet Deceuninck Zendow#neo daar nog een een mooie energiebesparende schep bovenop.

In de Deceuninck Zendow#neo-profielen wordt niet langer gebruik maken van gegalvaniseerde versterkingen binnenin.
Via de unieke revolutionaire Linktrusion-technologie worden kader en vleugel voorzien van een thermische versterking, waarbij de kern bestaat uit schuim met gerecycleerd pvc en staaldraad. Optimale thermische prestaties zijn hiervan het onmiddellijke resultaat.

Daarnaast is Deceuninck Zendow#neo reeks standaard voorzien van een dubbel tubulair 2-kamer- dichtingssysteem. Dankzij de hoge remanentiewaarde nemen de dichtingen steeds hun oorspronkelijke vorm aan. Zo verlegt Deceuninck Zendow#neo niet enkel de prestatiegrenzen op het vlak van thermische isolatie, maar ook op het vlak van akoestiek en van wind- en waterdichtheid.

Wil u op energie besparen maar niet op design, maak dan op www.deceuninck.be zeker ook kennis met Deceuninck Omniral, de nieuwe integraal gekleurde pvc-ramen met schitterende energieprestaties!.
Cassia: gevelsteen met twee verrassende gezichten
De Cassia is een buitenbeentje waarmee gevels een hyperindividuele identiteit aangemeten krijgen. En dit, in de eerste plaats, dankzij zijn aparte formaat. De gevelsteen meet 495x95x48 mm en is dus bijna een halve meter lang. Een tweede exclusief kenmerk is de afwerking van de zijden. Waar de ene zijde ruw geschaafd is, heeft de andere een gebroken structuur. Door de twee zichtzijden te combineren in het gevelvlak, krijg je een gevel die elke monotonie schuwt.
De reliëfverschillen gaan hand in hand met een boeiende, voortdurend wisselende dans van licht en schaduw. De Cassia is verkrijgbaar in vier tinten: rood, bruin, shadow en gesmoord. De kameleon onder de gevelstenen kan ook prat gaan op uitstekende technische kwaliteiten. De Cassia gevelsteen is zeer vorstbestendig dankzij zijn lage porositeit
Hogere efficiëntie en productiviteit: Bosch breidt Connectivity-systeem voor de vakman verder uit
 Zeven nieuwe gekoppelde meettoestellen en elektrische gereedschappen
 Transparantie voor de gebruiker: van het product tot en met het voorraadbeheer
 Configuratie en besturing van gekoppelde producten via één enkele applicatie
Bosch breidt de competentie bij gekoppelde meettoestellen en elektrische gereedschappen voor de vakman consequent uit: in de loop van 2017 heeft de vakman de beschikking over zeven nieuwe en drie reeds verkrijgbare koppelbare toestellen en machines – van de laserafstandsmeter met geïntegreerde Bluetooth-module tot en met de haakse slijpmachine. De elektrische gereedschappen zijn compatibel met „TrackMyTools“, het cloudgebaseerde voorraadbeheersysteem voor het beheren en lokaliseren van de gereedschappen van een bedrijf. Bosch speelt hiermee in op de trend van digitalisering bij de vakman en biedt hem van het product tot en met het voorraadbeheer een compleet systeem dat werkprocessen kan optimaliseren en de productiviteit van elke afzonderlijke vakman kan verhogen. Wie een gekoppeld elektrisch gereedschap van Bosch bezit, kan dit bijvoorbeeld via de app personaliseren, de machine of het toestel individueel configureren en deze instellingen voor toekomstige werken opslaan. Gebruikers krijgen bovendien informatie over de gereedschapsstatus evenals tips voor het verhelpen van fouten, bijvoorbeeld wanneer een machine door oververhitting is uitgeschakeld. Daarnaast maakt de app transparant, wanneer en hoelang een machine of toestel werd gebruikt. In enkele gevallen fungeert de app ook als afstandsbediening en bespaart de vakman heen en weer geloop en tijd.
Maakt het gemakkelijker om het juiste product te zoeken: Bosch Pocket Assistant ‒ productherkenning voor de vakman
 Snel en eenvoudig: alle details over gereedschap en accessoire met een scan
 Cloudgebaseerde oplossing: opvragen van informatie altijd en overal mogelijk
 Meer service en garantie: eenvoudige automatische registratie
 Gratis verkrijgbaar als uitbreiding van de Bosch Toolbox app
„Vind snel en eenvoudig het product dat je nodig hebt“: dit is het motto van de Bosch Pocket Assistant. Dit is een uitbreiding van de gratis Bosch Toolbox app en maakt het voor de vakman gemakkelijker om het juiste gereedschap en accessoire te zoeken. In slechts drie stappen wordt het doel bereikt: eenvoudig de Bosch Pocket Assistant openen, product of accessoireverpakking van Bosch met de smartphone scannen, en alle beschikbare informative over het product inclusief technische details en gebruiksvideo´s verschijnt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een productherkenningsfunctie die Bosch in deze vorm wereldwijd voor de eerste keer toepast. Deze bundelt diverse technologieën zoals beeld- en tekstherkenning en zorgt zo voor betrouwbare resultaten. De Bosch Pocket Assistant gaat nog een stap verder: hij herkent het gescande product niet alleen, maar geeft ook adviezen over welke accessoires het beste geschikt zijn voor welke producten. Bovendien heeft de vakman de mogelijkheid om de gewenste machine of accessoires direct via de app online te bestellen.
Organisatie Confederatie Bouw
Publikaties Confederatie Bouw
Nuttige info